15 daagse expert pluim
Europees model (ECMWF)

Klik HIER voor de Amerikaanse expert pluim (GFS)
Klik HIER voor alle interactieve pluimen op de KNMI site


Temperatuur

Dauwpunt

Neerslag

Bewolking

Windsnelheid

Windstoten

Windrichting

Windkans

Cape (kans op onweer)Uitleg van de pluim grafieken

Pluim verwachting lange termijn:

De betekenis van de kleuren:

  • De rode lijn: de operationele ECMWF-verwachting. Dit is het meest waarschijnlijke scenario.
  • De donkerblauwe streeplijn: de onverstoorde controle-run
  • De groene lijnen: de 50 verstoorde verwachtingen
  • De rode stippellijn: het ensemble-gemiddelde (van alle 51 lijnen)

De onzekerheid van de verwachting neemt toe met het groeien van de termijn van de verwachting. Met het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECMWF wordt een schatting gemaakt van die onzekerheid.
Na het maken van de operationele ECMWF-verwachting met een rekenmodel met hoge resolutie (T1279, roosterpuntsafstand ~16km) wordt de berekening 51 maal herhaald. Dit gebeurt met een model met lagere resolutie (T639, roosterpuntsafstand ~ 32 km) om rekentijd te besparen.
De eerste herhaling gebeurt met dezelfde uitgangstoestand als de 'run' met het hoge resolutie-model die de operationele verwachting opleverde. Deze zogenoemde controle-run biedt de mogelijkheid het effect van de verlaagde resolutie te bekijken door vergelijking met de operationele run (in het plaatje resp. de blauwe en de rode lijn).
Bij de overige herhalingen is de begintoestand een beetje verstoord t.o.v. de beide eerste runs; dit om de effecten van onzekerheden in die begintoestand te simuleren.
Iedere individuele modelberekening van het ensemble van 52 runs geeft zijn eigen verwachtingskromme voor bijvoorbeeld temperatuur, luchtdruk, neerslag, en windsnelheid. Als alle 52 verwachtingskrommen voor een grootheid worden uitgezet tegen de tijd dan ziet het totale plaatje eruit als een soort rookpluim: vandaar de naam pluimdiagram of kortweg pluim.Bron: WEERPLAZA