Zonne energie

Om een beeld te geven van de opbrengst van een zonne-energie installatie, onderstaand de info van de opbrengst van de installatie op mijn oude woning. Het is tot mijn verhuizing bijgehouden.

Sinds 11 maart 2013 draaide weerstation Eelde op groene energie. Toen zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst, waardoor er per jaar aanzienlijk meer energie zal worden opgewekt, dan dat er op dit adres gebruikt wordt. Er zijn in eerste instantie 10 panelen op het dak gemonteerd van elk 250 Watt piekvermogen. Op 9 juni 2013 is de installatie verder uitgebreid met nog eens 6 panelen van 245 Wp op de oostelijke dakhelft en op 16 maart 2014 zijn de laatste 2 panelen van 250 Wp bijgeplaatst op het westen. In totaal hebben ze nu een piekvermogen van 4470 Watt. Hiermee wordt ongeveer 3500 kWh per jaar opgewekt. De installatie bestaat verder uit een Omnik 5.0 omvormer, die de energie omzet naar een wisselspanning van 230 volt, om de stroom terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Er is een aparte 20A groep aangelegd in de meterkast en er is tevens een slimme elektriciteitsmeter geplaatst zodat de teruggeleverde stroom ook gemeten en betaald wordt. De opbrengst van de installatie kan live gevolgd worden via linksonderstaande "groene" link. Hiermee kan het actuele vermogen maar ook de opbrengst van de afgelopen dagen, weken, maanden of jaren worden bekeken.

Klik hier voor de actuele opbrengst van de panelen

 

Kijk voor meer zonne-energie leveranciers en gegevens op de site van Omnik

  

Onderstaand een update van de statistieken sinds plaatsing t/m 1 dec. 2018. De lichtgroene stip is het moment waarop de installatie van 10 naar 16 panelen is uitgebreid. Bij de donkergroene stip is van 16 naar 18 panelen uitgebreid.